TPOok!

 
Leven

‘Mens, durf te leven!’

Sta stil in de moderne tijd

Tags: ,

Wij, jonge en moderne mensen, leven tegenwoordig in een tempo dat 100 jaar geleden waarschijnlijk ondenkbaar was. Laten we niet vergeten dat er zo veel meer in het leven is dan de snel-snel-snel-mentaliteit, presteren, internet en bijbehorend onnut. Gooi je smartphone uit het raam en kijk voor de verandering eens om je heen.

Krokettenerfenis

“Eigenlijk heb ik die extra kroket als een soort erfenis gekregen”, zegt Maarten in een fragment van Man Bijt Hond. Maarten vertelt over de twee kroketten die hij elke zondag met zijn vader bestelde. Sinds zijn vader overleden is, eet hij beide snacks alleen op. Maarten vertelt niet alleen over de twee kroketten: eerder in het fragment wandelt hij enthousiast over een begraafplaats terwijl hij een wildvreemde vrouw over zijn optreden bij Man Bijt Hond vertelt. Ik heb tijdens het filmpje met een grote glimlach naar Maarten zitten kijken. Een extra kroket als erfenis zien; aandoenlijker wordt het niet, hoor.

Tijdens het fragment wordt maar al te goed duidelijk dat Maarten de kleine dingen bijzonder waardeert. Er is weinig voor nodig om de man razend enthousiast te laten vertellen over alles waar hij in het dagelijks leven mee bezig is. Dat deed me denken aan Martin Bril. Bril heeft naar mijn mening de meest bijzondere verhaaltjes, columns en boeken over de kleine alledaagse dingen geschreven. Waar een Henk of Ingrid enkel kunnen benoemen dat ze een hond hebben, schrijft Bril verhalen over zijn leven door de ogen van zijn hond. Mijn Leven Als Hond bestaat uit een reeks columns over niet alleen zijn hond, maar ook een zooi andere dieren. Het bijzondere van deze columns is dat Bril de schoonheid in kleine dingen op een vermakelijke, maar toch ook ontroerende, manier beschrijft.

Klein maar fijn

Die kleine mooie dingen in het leven, daar mogen jonge mensen wat mij betreft wel wat meer van gaan genieten. Alles lijkt tegenwoordig om presteren te draaien, niks gaat snel genoeg en internet schijnt ondenkbaar in onze huidige maatschappij te zijn. Je verwacht het niet, maar er zijn nog genoeg mogelijkheden zónder internet.

Sta even stil in de moderne tijd en kijk wat er nog meer is; word voor eventjes een Maarten of Martin Bril. Je zou kunnen beginnen met het uitzetten van je smartphone, bijvoorbeeld. Vergezel het bos met je aanwezigheid of neem eens de tijd voor een goed boek. Programma’s van omroep Max zijn ook een aanrader als je even tot rust wil komen, maakt helemaal niet uit dat de doelgroep 65-plus is. Kortom: “Mens, durf te leven!”

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.