TPOok!

 
avatar
   
Leven

De standen in Amsterdam

Een ironische analyse van onze hoofdstad

Tags: ,

Afgelopen donderdagavond zijn wij na lange dag in de hoofdstad weer vol blaren en chagrijnigheid thuisgekomen. Clichématig als het is, wordt er gelijk gevraagd hoe het was. “Leuk maar vermoeiend” lijkt mij een toepasselijk antwoord voor het uitstapje. Terugdenkend aan de dag staan de verschillende groepen mensen die zich schuilhouden in de straatjes van The Dutch Apple me nog fris in het geheugen. Druk discussiërend met een vriend besloten we eens alle verschillende “standen” op een rijtje te zetten en ben ik tot de conclusie gekomen dat je de mensen in Amsterdam grofweg kan onderverdelen in zes groepen.

1. De strak-in-het-pak oplichters

Amsterdam is een grote stad. Een grote stad betekent business en business betekent geld. Dat is ook eigenlijk het enige wat deze mensen interesseert. Deze personen zijn heel gemakkelijk te herkennen aan hun getailleerde pak en ze schuwen het niet om je hier mee te imponeren. Ze worden vaak vergezeld door een zwarte BMW, dan wel Mercedes en zijn geregeld te vinden in de buurt van de grachten.

2. De crackrokende junkies

Amsterdam wordt niet voor niets vaak geassocieerd met cannabis. Een groot gedeelte van de bevolking bestaat dan ook uit junkies die niets anders doen dan hele planten cannabis oproken en kilo’s heroïne naar binnen spuiten. Vaak te herkennen aan de redelijk “dronken” toestand waarin ze zich bevinden. Ze zijn meestal met meerderen te vinden in de donkere zijstraatjes van de stad, of je komt ze gewoon ergens midden op de stoep tegen.

3. De Amsterdammert

Bij sommige steden heb je de indruk dat bepaalde mensen wel uit die stad móeten komen en bij Amsterdam is dat ook het geval. Ik heb genoeg mensen gezien van wie ik gewoon kan zeggen: “Ja, die komt uit Amsterdam” en dit zijn eigenlijk je doorsnee stamgasten, die een hele gezellige houding hebben tegenover praktisch iedereen. Bij de vrouwelijke variant van de Amsterdammert is het decolleté meestal overduidelijk aanwezig.

4. De Nederlandse toerist

Mensen die een excursie naar Amsterdam hebben (zoals ik) zijn erg makkelijk te spotten. Ze gedragen zich alsof ze geen idee hebben wat ze er nou eigenlijk te zoeken hebben en lopen ook niet in het standaard Amsterdamse kloffie. Vaak vergezeld door meer mensen en een rugzak die vol zit met eten. Waar te vinden? Praktisch overal, maar vooral rond de Dam, omdat ze vaak van mening zijn dat er in de rest van de stad gewoon geen zak aan is.

5. Foto! Foto!

Iedereen kent deze mensen en iedereen ergert zich kapot aan ze. De Foto! Foto! is eigenlijk wat je ook wel een Japanner noemt. Het enige wat ze doen is overal een foto van maken (veelal met een iPad) en vervolgens weer ergens anders heen gaan om nog meer foto’s te maken. Wat er daarna gebeurt? Gewoon weer terug naar Japan om foto’s te bekijken. Deze mensen zijn meestal in grote groepen te vinden, die zich overal tussendoor proberen te wurmen. Ze worden vergezeld door een groot aantal Nikons en iPads en een luid geroezemoes, dat waarschijnlijk gewoon “Foto! Foto!” betekent.

6. De student

Als mensen ergens gaan studeren, dan is het Amsterdam. Ook deze mensen zijn makkelijk te herkennen. Veelal doen ze een verwoede poging er netjes uit te zien, wat resulteert in vieze colbertjes, uit de broek hangende overhemden en losse stropdassen. Ze ruiken ook vaak naar bier omdat ze vaak te veel drinken. Gelukkig komen studenten nooit alleen, dus ben je ook niet de enige die er bijloopt als een woeste. Als er een actiefiguur van een doorsnee student zou zijn, zou je er een scooter als accessoire bij krijgen.

Waarschijnlijk bestaat Amsterdam uit veel meer van dit soort groeperingen, maar ik denk dat deze groepen de populatie van de stad toch wel redelijk dekken. Ik kan me nog goed herinneren dat je in Londen en Parijs precies hetzelfde had. Het is niet helemaal mijn ding, een wereldstad…

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.