TPOok!

 
avatar
   
Leven

Beating Up Barbie!

Een korte blik op de geschiedenis van Barbie

Ik ben als persoon erg geïnteresseerd in de voorbeelden die mensen hebben. Daarom besloot ik eens op zoek te gaan naar een aantal veel voorkomende rolmodellen. Zo kwam ik uit op een artikel waarvan alleen de foto mij al deed nadenken. Mijn eerste gedachte was: “Come on Barbie let’s go party” gone wrong. Letterlijk.

Het enige wat ik kon zien op de foto was een Barbie waarvan het leek alsof ze verkracht of mishandeld was. Zwarte ogen, gespleten lippen en heel veel blauwe plekken. Kennelijk had het artikel iets te maken met “Het leven is niet altijd perfect”, maar ik weet niet of Blurred Lines Barbie het beste middel is om dat over te brengen… En ik vind wel dat meisjes een goed voorbeeld moeten krijgen.

De eerste had een zwempak, de laatste heeft een blauwe plek

Alles op een rijtje zettend, begon ik mij toch langzaam af te vragen waar het heen gaat met deze wereld. De pop wordt dan niet daadwerkelijk uitgebracht, toch denk ik dat het best wat kleine kinderen zal afschrikken. Teruggaand naar 1959, toen de eerste Barbiepop werd uitgebracht, leek ze nog zo onschuldig. Hier dus een klein overzicht van 5 van de meest iconische poppen uit de geschiedenis van het iconische speelstuk.

1. The Original Barbie (jaar van uitgave: 1959)

De eerste Barbie mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Een dunne buik, rode nagellak en een zwart/wit gestreept badpak maken dit tot één van de meest iconische poppen uit de geschiedenis. Ik heb het idee dat veel meisjes plezier hebben beleefd aan deze pop.

2. Christie – Barbie’s first Black Friend (jaar van uitgave: 1968)

Gedurfd is eigenlijk het eerste wat ik denk kijkend naar de foto. Barbie lijkt altijd de ideale vrouw voor te stellen en iedereen wil zoals zij zijn! Ik vind het mooi om te zien dat de makers met het idee kwamen om een zwarte Barbiepop op de markt te brengen. Lijkt erop dat Barbie verder kijkt dan alleen die hunk van een Ken.

3. Midge Hadley (the pregnant Barbie)

Ehm… Tja… Wat moet ik hiervan denken. Het is natuurlijk heel normaal dat vrouwen zwanger worden, maar om de een of andere reden vind ik het bij Barbie een heel vreemd gezicht. Het past gewoon niet. Maar hé, ik ben een man, dus ik heb natuurlijk ook geen idee waarom meisjes zo graag willen spelen met een zwanger ideaal. Als kers op de taart is de buik ook nog eens afneembaar! En raad eens? Er zit een baby in! Ging het maar zo makkelijk…

4. Barbie by Stefano Canturi (waarde: $632,000)

Waarom staat deze Barbie op dit lijstje? Simpelweg omdat het de duurste Barbie ooit is. En met duur bedoel ik ook echt absurd duur! Je moet hier maar liefst iets meer dan zeshonderdduizend pegels voor neertellen! De Barbie draagt een ketting met een hele zeldzame Australische roze diamant van één hele karaat. Tijdens een veiling in 2010 werd de waarde op $600,000 geschat, maar er werden hier nog $32,000 bij opgeteld.

5. Beat Up Barbie

Ik zet de meest recente Barbiepop op de lijst, omdat ik het toch wel bijzonder vreemd vind om een Barbie tentoon te stellen die volledig in elkaar geslagen is. De Barbie moet aantonen dat het leven niet altijd perfect verloopt en dat je soms tegenslagen hebt. Mooie (hoewel clichématige) boodschap verder, maar ik denk niet dat Barbie de beste manier is om die boodschap over te brengen. Barbie werd en wordt nog altijd gezien als een voorbeeld voor veel meisjes. Het is natuurlijk niet helemaal de bedoeling dat kleine meisjes een pop als ideaal zien, maar ik denk dat een in elkaar geslagen Barbie deze status niet echt ten goede zal komen.

Ik denk dat dit toch wel een redelijk accurate lijst is wat betreft de geschiedenis van de Barbie. In de lijst staan ook een aantal Barbies die ik zelf ook nog niet kende, en je hoort af en toe toch wel eens wat voorbijkomen. Elke pop in deze lijst heeft iets wat ze uniek maakt. Ik ben echter nog wel het meest verbaasd dat ze ooit een zwarte Barbie op de markt gebracht hebben. Al helemaal in die tijd. Stiekem ben ik na het nieuws van Beat Up Barbie toch wel benieuwd wat de volgende stap van de producenten is.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.