TPOok!

 
avatar
   
Leven

Voegt Facebook nog wat toe?

Of is het automatisme geworden?

Het is zes uur en de wekker gaat. Ik reik naar mijn nachtkastje en pak mijn mobiele telefoon. Ik check even mijn WhatsApp berichten en uit een bepaald automatisme druk ik ook nog op het Facebook-icoontje wat op hoofdscherm van mobiel prijkt. Ik scroll door de berichten, tot op een vroege ochtend een gedachte mijn hoofd binnendringt. Is The Social Network eigenlijk nog wel ergens goed voor? Of is het na 10 jaar meer automatisme geworden dat we het blauwe f-je indrukken?

Maatschappelijk van belang?

In 2004 was Facebook opeens een enorme hit. Waar er in december 2004 nog 1 miljoen leden werden geteld zijn er 10 jaar later in januari 2014 maar liefst 1,23 miljard (!) social networkers actief! Althans, actief. Dat wordt aangenomen. Maar wordt het even aan klikken van een blauw icoontje op je iPhone of iPad actief genoemd? Ik denk dat het bij veel mensen een routine is geworden om bepaalde apps of sites te checken voordat ze hun apparaat weer wegstoppen. De site werd opgericht om contact te maken en houden met mensen en ook chatten en foto’s delen was een belangrijk aspect van het netwerk. Nu hebben we voor allebei al een alternatief (respectievelijk WhatsApp en Instagram), dus maakt dat het langzaam stervende netwerk niet wat overbodig? Een decennium geleden werden maatschappelijke en sociale contacten voornamelijk gelegd via Facebook (of als je een leven had face-to-face) maar dat is nu niet meer het geval. Dat wekt de vraag: is Facebook maatschappelijk nog wel van belang?

Facebook is nog altijd de meest gebruikte app, maar waar het een aantal jaar geleden, toen ik voor het eerst Facebook gebruikte, nog aanvoelde als een avontuur om te onderzoeken wie er online waren en wat ik moest doen om het volgende level te halen bij Farmville, lijkt het nu meer op een halve bejaardenclub. Toen de ouderen op een gegeven moment doorkregen hoe de site werkte hebben alle jongeren hun biezen gepakt. Ze zijn verhuisd naar Tumblr en wellicht Zurker (misschien the next big thing), waardoor Facebook nu meer lijkt op een Rise Of The Generation Of The Eldery. Ik denk dat we de conclusie kunnen trekken dat Zuckerberg het op safe gaat spelen nu hij WhatsApp en Instagram heeft overgenomen. Facebook zal nog wel blijven bestaan, maar de site zal naar mijn gevoel afnemen in gebruikers en langzaamaan in de vergetelheid belanden. Zuckerberg doet er denk ik wel slim aan om voort te borduren op de successen van Whapp en Insta.

Facebook kent ook betere alternatieven

Om nog even verder te gaan op laatstgenoemde WhatsApp en Instagram. Wat maakt deze apps nou zoveel beter dan het stervende Facebook? Een bekend probleem van Facebook is dat het door de vele services en updates nogal onoverzichtelijk wordt en de app wel eens vastloopt. Er zijn teveel overbodige linkjes en balkjes waar je op kan klikken en daardoor verlies je snel het overzicht, terwijl Whapp en Insta een stuk simpeler in elkaar steken en overzichtelijker zijn. Klik op het groene telefoontje en je ziet gelijk al je gesprekken. Super handig, makkelijk te bestuderen en bovenal overzichtelijk! Met Instagram precies hetzelfde verhaal. Klik op het leuke cameraatje en je krijgt gelijk de foto’s te zien van de mensen die je volgt. Bij Facebook ging dit nooit zo simpel, maar het doel van Instagram is foto’s uploaden en liken, de rest is niet belangrijk. Het is een nieuwe soort social media, en het werkt heel leuk. Mensen kunnen je volgen en je foto’s liken zonder dat je ze per se hoeft te kennen. Zo raak je ook weer in contact met andere mensen. Weet je wat Instagram ook is? Inderdaad, overzichtelijk!

Dit verhult natuurlijk niet dat Facebook met de dag minder spannend wordt. Ze proberen dit te verbergen door de app en de site regelmatig te updaten (wat er trouwens voor zorgt dat het er ontiegelijk lelijk uitziet), maar mensen beginnen na 10 jaar de interesse te verliezen en stappen over op alternatieven. De enige Facebook applicatie die naar mijn mening nog wel heel handig is, is Messenger. Het is gewoon een standaard chat-systeem, maar het is heel handig om in contact te blijven met mensen, al kan dat ook via WhatsApp. Eén ding is zeker, Zuckerberg zal meer nodig gaan hebben dan wat maandelijkse updates en nieuwe services om Facebook uit de afgrond te redden.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.