Voorbij het eigen gelijk
 
 
Refresh

NRC Handelsblad is abstract VWO-materiaal

De Volkskrant blijft iets voor havisten

Tags: ,

Met 37,5 procent is de Volkskrant de meest gebruikte bron voor HAVO-eindexamenteksten, meldt examencorrespondent Hidde van Koningsveld op NU.nl. Voor het VWO is het NRC Handelsblad met 31 procent het meest gebruikte medium. “De teksten voor het VWO staan verder af van de belevingswereld van de leerling,” zegt nederlandsdocent Guus Teeuwen.

Alex van Kerkhof (toepasselijke naam), examenmaker bij CITO: “De teksten van NRC zijn abstracter en academischer van aard. De keuze hangt vooral af van de abstractie van de tekst, de diepgang in de hoofdgedachte en de woordkeuze.”

Want na zes jaar het hoogst mogelijke schoolniveau in Nederland gevolgd te hebben en de teksten van Homerus achterstevoren op kunnen dreunen, is één van de meest gelezen kranten kunnen begrijpen kennelijk nog steeds een opgave op zich.

Deze uitspraken roepen de bekende vraag op. “Waar gaat het héén met ons onderwijs?”

Jammer genoeg kan ik mijn Handelsbladabonnement nog niet inwisselen voor een VWO-diploma. Ook de lezers van Rob Wijnbergs nieuwe medium blijven beteuterd achter: De Correspondent is geen gebruikte bron voor de eindexamens en ook ThePostOnline telt niet mee.

Wij wachten met smart op een opiniestuk van onderwijscorrespondent Johannes Visser. Misschien staat het internet simpelweg te dicht bij de belevingswereld van jongeren, om serieus te worden genomen door het stoffige CITO.

 
 
Toon / Verberg Reacties
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.