TPOok!

 
avatar
   
Leven

Zelfde Griek bij NOS & RTL, alleen met andere ondertiteling

De kwestie beeldvorming

Hoera, er waren Europese verkiezingen in 21 EU-landen vandaag. Super Sunday werd het door media genoemd. Voor diezelfde media is het natuurlijk smullen. Wie wint waar? Wat doen de anti-europapartijen? Welke fractie wordt het grootst? Het liefst zal elk medium een correspondent in élk EU-land willen hebben om op straat de mening te peilen, maar dat is natuurlijk onbetaalbaar.

Begrijpelijk, en daarom kopen media fragmenten van andere media. Begrijpelijk dat daardoor eenzelfde fragment bij meerdere media kan verschijnen. Echter onbegrijpelijk dat hetzelfde fragment op een andere wijze op televisie verschijnt. Dat gebeurde vanavond bij NOS en RTL Nieuws.

Het betreft een spontaan vraaggesprek met een Griekse burger die zojuist gestemd heeft voor de Europese verkiezingen. Het achtuurjournaal van NOS gebruikte zijn volledig uitspraak, die luidt:

Oké, wijze woorden van een geëngageerde burger. Hij schetst het anti-Europagevoel dat nog steeds bestaat, maar spreekt vervolgens de hoop uit dat zijn landgenoten beseffen hoe belangrijk de EU voor Griekenland is. Een mooie argumentatie.

Een half uur eerder is de man echter ook in het RTL Nieuws verschenen. Ook zij hebben niet een correspondent paraat dus gebruiken enkele beelden van andere media. Tijd is echter de kostbaar bij de commerciëlen, dus wordt slechts de helft van de wijze Griek gebruikt. Enkel de volgende zinsnede:

De uitspraak is echter niet alleen ingekort, maar ook verdraaid. Nu stelt de man niet dat over het algemeen Grieken het niet zo hebben met Europa, maar dat zij HEEL boos zijn. Door de eigen mening van de betreffende Griek niet uit te zenden, lijkt geïmpliceerd te worden dat ook hij anti-EU is.

RTL Nieuws doet de waarheid, die in het journalistieke ambacht hoog in het vaandel dient te staan, schade toe, enkel en alleen om het bestaande anti-EU-gevoel te laten zien. Daarmee wordt dat sentiment echter ook gevoed. Nieuwsmedia mogen niet sensatiebelust en subjectief zijn, en dat maakt de verdraaiing van dit fragment erg schadelijk voor het vertrouwen in het RTL Nieuws. Dát is zonde.

En nu wachten op de rectificatie.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.