TPOok!

 
Leven

16- en 17-jarigen zijn massaal blijven drinken

Nouja, wat raar...tijd voor een SIRE-campagne!

Jongeren van 16 en 17 jaar zijn massaal blijven drinken sinds de leeftijdsgrens voor alcohol is verhoogd naar 18 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en RTV Noord-Holland onder ruim 700 jongeren van 16 en 17 jaar. Negen op de tien ondervraagden die voor 1 januari al dronken bleven evenveel drinken of gingen zelfs meer drinken. 10 Procent is minder gaan drinken en slechts 1 procent is helemaal gestopt. 

Van alle ondervraagde 16- en 17-jarigen drinkt 81 procent. De meerderheid (60 procent) geeft aan dat het sinds 1 januari wel moeilijker is geworden om aan drank te komen. Vooral supermarkten controleren streng volgens de jongeren. In cafés zijn de ervaringen wisselend. Van de jongeren die probeerden om drank te kopen in een bar, kreeg driekwart (77 procent) dit mee. Geen van de ondervraagden is beboet voor drankgebruik in de openbare ruimte.

Ouders staan drinken toe

Volgens driekwart (73 procent) van de ondervraagde jongeren mogen zij gewoon drinken van hun ouders. Zeven op de tien drinkende jongeren (70 procent) komen zelfs via hun ouders aan drank. Slechts 5 procent heeft een alcoholverbod opgelegd gekregen toen de nieuwe leeftijdsgrens inging. Eén op de tien jongeren mocht ook voor die wetswijziging al niet drinken van hun ouders.

EenVandaag en RTV NH ondervroegen ook ruim 600 ouders van 16- en 17-jarigen, deze uitslagen kunt u hier lezen. Een rapportage van beide onderzoeken kunt u hier vinden.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.